Zobacz temat
Awaria wyświetlacza LED
|
|
Paramedic84 |
Dodany dnia 11.06.2016 01:26
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: Marek Skąd: Chełm QTH Locator: KO11RC Postów: 96 Data rejestracji: 13.09.2014 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD051 |
Powitać No i "motyla noga" K-PO się popsuło ![]() ![]() ![]() ![]() 73 ![]() Połączony z 19 czerwiec 2016 02:38: Witam! witam! chwile mnie nie było a tu już zmiany częstotliwości ![]() Ludziska naprawilem KPO ![]() Niestety pomimo moich usilnych próśb "konektor5000" nie byl mi w stanie mailowo napisac czy bedzie to naprawa gwarancyjna czy trzeba bedzie za wymiane wyświetlacza zapłacić - typowa asekuracja ogólnikowe odpowiedzi i brak wyczerpujacych informacji. Odnioslem zle wrażenie i się zawiodlem bo markują się jako "specjalistyczny sklep cb". Dodatkowo za poprawke clarifiera życzą sobie 90 pln + koszty wysylek w dwie strony i wymiane wyświetlacza wyjdzie ok. 1/4 ceny radiotelefonu. Zrezygniwałem i postanowilem naprawić radio samodzielnie. Ale do rzeczy: niestety wyświetlacza nigdzie nie można kupić. Obdzwonilem wiele firm i nic takiego (ani zamiennika) nie ma. Malo tego wpisujac symbol nie ma kompletnie żadnej informacji czy zdjecia. Na schemacie ideowym HR5500 też jakiś symbol z kosmosu. Generalnie mam w domowych zapasach kilkanascie rożnych wyświetlaczy ale nic coby można bylo zaadoptować ze wzgledu na wyprowadzenia. Typowy dwucyfrowy 7-segmentowy wyświetkacz to wyprowadzenia 7+7 na sekcje + 2 masy + ewentualnie 1+1 na kropki czyli po 9 nożek na strone. A tu po 5 wyprowadzeń na strone łącznie 10 nożek. 7 nożek to sekcje 1 kropki i dwie skrajne to osobne masy oddzielne dla obu cyfr reszta wspolna to jak niby ma sie zapalic 19 a nie 99? Zgłębiłem temat poprzeglądałem schematy i internet a tu wyższa szkoła jakiś zaawansowany uklad sterujacy pewnie multiplekser, konwertery, kodowanie itd. Zamówilem w TME coś podobnego co ma 10 nożek dwie cyfry i kropki oraz przy okazji troche innych podzespolów by zminimalizować koszty kuriera. Paczka dotarła jeden wymiar nieco niższy tak jak bylo zamierzone ale cyfry idealnie pasujace w okienko w KPO do tego postaniwilem nie powielać tej fabrycznej żołtej zieleni zamówilem bursztynowy (amber) by zgrać kolorystyke z wyświetlaczem lcd. Niestety wyprowadzenia na sekcje zupełnie inne niż fabryczny display. Nawet masy sie nie zgadzały załamać sie było można ![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawi mnie jedno: czy gdybym wysłał serwis ma na stanie takie nowe wyświetlacze czy przelutowali by mi go z jakiegoś dawcy na częsci hmmm... W koncu gdzieś ktoś to produkuje to muszą być takie pewnie w Chinach by sie znalazło ![]() Pelni szcześcia dopelnił przerobiony clarifier działa rewelacyjnie już nie wycina dzwięku - teraz to juz hulaj dusza ![]() Temat zamkniety - pozdrawiam 73! Połączony z 13 lipiec 2016 13:41: P.S. Jeszcze dopiszę gdyby ktoś kiedyś chciał coś podobnego zrobić podam przepis na wykonanie ściemniającego filtru. Tak jak wyżej wspomniałem wyświetlacz w kolorze bursztynowym, który kupiłem (jaki był jedyny dostępny) świeci z mocą 40 mcd. Jasność świecenia fabrycznego żółto-zielonego wyświetlacza jest zdecydowania mniejsza - może o połowę. Tak eksperymentalnie kupiłem do bursztynowego również wyświetlacz o barwie czysto zielonej o mocy świecenia 140 mcd. Gdy go zapaliłem to powiem szczerze można z niego zrobić latarkę ![]() Ale do rzeczy. By za jasny wyświetlacz LED nie raził i by zgrać jasność świecenia z wyświetlaczem LCD myślałem o jakimś ograniczniku prądowym ale po namyśle dałem sobie spokój i wykonałem filtr. KPO na wyświetlaczu fabrycznie posiada okienko i jest ono o barwie siwo-brązowej. Niekiedy w sprzedaży spotyka się właśnie wyświetlacze już z naklejonymi lub w formie obudowy filtrami by pierwsza sprawa wyostrzyć segmenty świecących cyfr a dwa by przykryć niepalące się segmenty tak by były niewidoczne. Mój wyświetlacz był oczywiście goły zatem pokombinowałem z tym i tamtym i w końcu eureka wymyśliłem. Mianowicie odnalazłem w swoich domowych zbiorach papierniczych folie czy jak kto woli okładki do bindowania takie różnokolorowe. Brązowa niestety tylko lekko tłumiła bursztyn, a po dokładaniu kolejnych warstw znikomo ściemniała wyświetlacz. Zielona trochę lepiej ale to jeszcze nie to no i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu folia o barwie niebieskiej uczyniła cudo. Już jedna warstwa nie dość że zdecydowanie przytłumiła i wyostrzyła cyfry to jeszcze nie zmieniła bursztynowego koloru. I taka jedna warstwa poszła do środka radia miedzy wyświetlacz a obudowę. Po tym zabiegu już LED nie raził natomiast jeszcze był trochę za jasny w stosunku co LCD i całości podświetlenia radia. By ściemnić go jeszcze bardziej analogicznie dołożyłem drugą warstwę foli niebieskiej do środka i jakoś bez powalającego efektu jedynie może trochę ciemniej. Zatem złożyłem panel radia i eksperymentalnie kawałkami różnych kolorów foli przykrywałem wyświetlacz z zewnątrz. No i znów niebieska wygrała i zakończyła temat definitywnie. Wyciąłem idealny prostokąt pasujący w to okienko w radiu i włożyłem go z zewnątrz. Bałem się że bez użycia kleju będzie odpadać ale tak jakoś dobrze dociąłem folie że się wklinowała na amen, także ciężko będzie ją teraz wyciągnąć z tego okienka ![]() Także gdyby ktoś kiedyś chciał się pobawić to polecam takie folie kosztują grosze, a efekt finalny bezcenny (dołączyłem zdjęcie w galerii) 73 Pozdrawiam! Edytowane przez Paramedic84 dnia 13.07.2016 13:41 [color=#000099]baza: K-PO DX-5000 Densei EC-2002 Sirio 827 5/8
mobil: Yosan PRO-110 Sonar 872 Farun BM 120 DV[/color] |
|
Przejdź do forum: |