Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Niewiedza i hamstwo na 27.180MHz
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 07.08.2014 20:42
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ....... Skąd: ....... Postów: 67 Data rejestracji: 30.03.2014 Ostrzeżeń: 0 |
Od dłuższego czasu , zastanawiałem się czy jest sens o tym pisać ? Każdy przecież kto ma CB-Radio I z niego korzysta , wie o czym mówię... Poza granicami Polski CB-Radio nie jest już tak popularne , a szkoda I cisza na 40-tu kanałach nieraz dobija. Wjeżdżam do Polski - niby okay , ale tu dobija mnie co innego. Niby cieszę się widząc dużo aut z antenami CB-Radio i stacji bazowych , aż chce się skakać z radości pod same chmury...- jest ! Wreszcie jest z kim rozmawiać.Polska i USA mają jedną wspólną cechę - bardzo dużo tu stacji CB-Radiowych , choc w USA jest tego znacznie , znacznie więcej . Niestety ... Po chwili eufori przychodzi frustracja... W Roku 1993 na CB-Radio wymagane było zezwolenie I Homologacja. CB-Radio było cenione I kultura posiadaczy CB-Radia była naprawdę Wielka. Dziś? Łacina na drogowej 19-stce to standard ale i na USB są ostatnio tacy operatorzy niestety.... Wracając do 19-stego kanału - rozmowy ,nakładanie się jeden na drugiego , łacina to standard. Nie słyszę już nawet , żeby ktoś kto zmienia kanał - zapytał chociaż - " Czy kanał jest wolny?" Rozmawiam z odległą stacją I nagle jakiś pseudo CB-Radiowiec wskakuje na mój kanał I bez pytania rozpoczyna rozmowę... Inny przykład - małopolskie i górale prowadzą łączność na 27,060 MHz !!! O Zgrozo !!!! Osobiście prowadzę nasłuch częstotliwości Ratunkowej. Długo trwało zanim ich z tej 9-wiątki wywaliłem. Okazuje się , że oni niewiedzieli o co mi chodzi? BA! Połowa ludzi pojęcia niema , że 27,280 MHz i 27,130 MHz to kanały wywoławcze w całej Polsce - i próbują uskuteczniać tam dyskusje... O 27,060 MHz też nie słyszeli... Co się porobiło???? Dlaczego nikt nie informuje delikwenta przy zakupie CB-Radia o zasadach??? Uważam , że powinien być dodawany do CB-Radia - zalaminowany kartonik na którym są informacje o tym jak łatwo można spalić końcowy stopień mocy CB-Radia , wciskając nośną bez podłączonej anteny, ale też Powinno być tam wyraźnie zaznaczone , które kanały są kanałami wywoławczymi a już na czerwono i tłustym drukiem powinno się pisać o częstotliwości Ratunkowej która jest taka sama w całej Europie - na Zachodzie w rastrze "5". Nie może być tak ,że przechodzimy do porządku dziennego nad faktem , że 27,060MHz od dawna nie działa - bo to bzdura ! Nie po to jest w Radiu przełącznik EMG 9 , żeby go ignorować i ustanawiać własne zasady- kupiłeś CB-Radio? Jesteś na paśmie - dostosuj się do panujących i niezmiennych reguł które są od lat albo opuść to pasmo. No sorry Gregory ale takie są reguły tej gry... Niejestem pewien czy dobrze się stało , że zniesiono zezwolenia na posiadanie CB-Radia? Połowa ludzi często niema pojęcia co to jest SWR !!! ??? Kierowcy często nigdy w życiu nie dostrajali anten !!! Tragedia... :-( Załamuję ręce. CB-Radio , krótkofalarstwo DX-y to piękne Hobby , i może cieszyć ale dopóki my sami nie zaczniemy tępić hamstwa w paśmie 11-metrów , dopóty będzie ono trwało w nieskończoność. Trzeba podjąć jakąś zdecydowaną akcję i uświadomić błędy tym , którzy być może właśnie z niewiedzy prowadzą rozmowy na kanałach 9,15,28 podstawowej czterdziestki w paśmie 11 metrów. Proponuję właśnie kartonik-zalaminowany duży i gruby kartonik z informacjami-który może być zawsze pod ręką i informowanie innych o zasadach na CB-Radiu panujących. Może ktoś ma jakieś inne propozycje? I nie piszcie , że już nikt nie prowadzi nasłuchu na Ratunkowej 9-tce , skoro ja to robię jako Ratownik , to takich jak ja w Polsce może być znacznie więcej. Szczególnie w tak newralgicznych punktach jak np. Gory , gdzie nasłuch prowadzą również Stacje GOPR w Paśmie PMR Kanał 3 kod 14. 73! 26 Bravo Delta 003
|
|
|
pawel1201 |
Dodany dnia 09.08.2014 09:36
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Paweł Skąd: Szybowice QTH Locator: JO80SI Postów: 48 Data rejestracji: 11.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD878 |
Jestem za!!!! Trzeba tępić chamstwo na 19 i na innych kanałach. Ostatnio byłem w górach i szedł ze mną małoletni kuzyn i jak włączyłem 19 to łacina sie tak sypała że wstyd podgłośnić żeby inni słyszeli, ale było też troche innych co upominali tego wulgarnego mobila. A na paśmie PMR to jeszcze gorzej tam to myślą że nikt nie słucha jak dadzą ton a z góry wszystko słychać i byli zdziwieni że to ma taki zasięg.
SQ6SEE
|
|
|
jaro |
Dodany dnia 09.08.2014 15:19
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ej Skąd: och Postów: 158 Data rejestracji: 08.12.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD911 |
Cytaj popieram ,ale to walka z wiatrakami,,,,ja zawsze wołam cytuje : KOLEGO NIE PRZEKLINAMY NA RADYJKU ,a odzew jest różny dużo kierowców przeprosi powie am sory kolego ,ale duże kolegów zmiesza cię z błotem a ja i tak dalej swoje dobrze że moje pociechy już duużżee,,,,a więc walczymy z cham-stew |
|
|
stanislaw56 |
Dodany dnia 10.08.2014 11:10
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Stanisław Skąd: Zduńska Wola Postów: 44 Data rejestracji: 10.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD879 |
Taki jest urok podstawowej 40, nic tu się nie zmieni a przykład idzie z góry, mianowicie jeśli początkujący posiadać cb słyszy na kanale 9 inne stacje w tym większość zagranicznych nie pomyśli że to jest kanał ratunkowy , to samo ma się do kanału wywoławczego.Jedyna rada zmienić radio i zejść z podstawy, tam jeszcze panuje jako taka kultura. Niestety koledzy posiadający uprawnienia kf nie mają tam wstępu![]() |
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 12.08.2014 16:20
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ....... Skąd: ....... Postów: 67 Data rejestracji: 30.03.2014 Ostrzeżeń: 0 |
Upominać będę tych ludzi do skutku. Najbardziej dziwi mnie fakt , że z rozmowy z takimi ludźmi wyraźnie wynika , że oni naprawdę niewiedzieli że 28 i 15 to kanały wywoławcze a 9-tka to Ratunkowy ??? No niedociera to do mnie ? Czy naprawdę w Sklepach CB-Radio nikt już o tym nie informuje? Przecież to podstawa wiedzy osoby wchodzącej na 11-metrów. Mam to CB-Radio z SSB , zawsze się cieszyłem , że można porobić fajne DX-y , a teraz powoli zastanawiam się czy korzystać nadal z CB-Radia czy zejść już tylko do pasma KF I to już tylko z ręczniaka . Niewiem ? Nigdy wcześniej nie myślałem o opuszczaniu jakiegokolwiek pasma w tym też 11 metrów. Mam nadzieję , że wszystko się jakoś poukłada. Nie miałem okazji słuchać w Polsce jak zachowują się ludzie w paśmie PMR , ale w najbliższym czasie nieomieszkam sprawdzić. Jeśli I tam jest tak samo jak na 11-stce , to tragedia...
26 Bravo Delta 003
|
|
|
161AT880 |
Dodany dnia 27.08.2014 13:49
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: Robert Skąd: Warszawa QTH Locator: KO02MG Postów: 63 Data rejestracji: 06.12.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD180 |
co do szybkiej 9-tki to się z kolegą nie zgodzę w Warszawie od dawna nikt już tego nie monitoruje, nie nasłuchuje itp. Czasy się zmieniły teraz wszyscy mają telefony komórkowe. Tak samo kanały wywoławcze jak 28 też nie działają, koledzy z Warszawy mogą to potwierdzić jest nas garstka stacji bazowych więc nie ma sensu szukać się na 28 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
djblack_28 |
Dodany dnia 31.08.2014 11:44
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Szymon Skąd: Polanica QTH Locator: JO80GK Postów: 28 Data rejestracji: 11.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD9405 |
może zorganizujmy na CB takie weekendy z historią CB radia i będziemy zapuszczać takie dwu minutowe "audycje" o początkach, powstaniu CB radia i tym co się działo kiedyś ![]() ![]() |
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 03.09.2014 21:15
|
Robert ,poniekąd masz rację. Dziś CB-Radio kupujesz w markecie i tu jest błąd,tego być niepowinno,bo właśnie dlatego ludzie są niedoinformowani. ALE!!! To też nie znaczy , że zasady które były-zniknęły.Rybnik - kanał ratunkowy jest nasłuchiwany,Tarnów,Wojnicz Brzesko , kanał ratunkowy jest nasłuchiwany.To nie są odosobnione przypadki.Często krótkofalowcy i CB-Radiowcy nasłuchują na DW lub na drugim CB-Radiu częstotliwości 27,060MHz. Kanały wywoławcze 28 i 15 ,działają nadal w wielu miastach Polski. Tu niema mody,tu nic się nie zmieniło ,wydaje mi się niewiedza kupujących-robi spustoszenie.I jeśli dziś machniesz ręką-nic się nie zmieni,Jeśli zaczniesz tłumaczyć , coś do ludzi dotrze napewno. Błędem było zniesienie zezwoleń.Pomimo że częściej siedzę na dwóch metrach na przemiennikach to jednak jestem też na dziesięciu i jedenastu metrach częściej na EE lub AT -SSB,niż na podstawowej 40-stce ale nadal wołam znajomych na 28 i na 15 stym z dobrym rezultatem i gonię z tych kanałów rozmówców-efekt? -Powoli w okolicach Tarnowa robi się porządek.Ludzie nie robią na złość,oni często poprostu niewiedzą.Kiedy im mówisz jak to wygląda,oni przekazują dalej, w ten sposób wracają zasady które tu obowiązują,bo przecież nigdy nie przestały.Czasy się zmieniają ale CB-Radio -Nie.
26 Bravo Delta 003
|
|
|
161AT880 |
Dodany dnia 04.09.2014 18:12
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: Robert Skąd: Warszawa QTH Locator: KO02MG Postów: 63 Data rejestracji: 06.12.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD180 |
Nie wiem jak u Ciebie ale w mazowieckim na każdym pasmie widzę zmiany od czasu kiedy się człowiek naprawdę bawił w łączności na różnych pasmach, w latach wcześniejszych 2 czy 70 były bardziej oblegane teraz wszędzie pusto. Tak samo na innych pasmach 10 czy 11 metrów też bez szału. |
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 05.09.2014 20:52
|
Fakt , na krótkofalarskich pasmach jest jak mówisz - cisza niemal grobowa.Coraz częściej słyszę , że kolejny krótkofalowiec rezygnuje całkowicie I sprzedaje sprzęt. To samo przecież mamy właśnie na CB-Radio. Wywoławczy 28 I 15 teraz niemal puste- piszę niemal,bo są ludzie-starzy zapaleńcy sprzed lat ,ale mało. Chamstwo na 19-tce w podstawowej bandzie przeraża.Śmietnik I towarzystwo niemal brukowe.Wyzwiska,nośna jedna na drugiej itp. SSB jeszcze jeszcze , ale I tam... sporo mniej ludzi niż lata temu. DX-y lecą choc to już nie cieszy aż tak.Brak porządnych Klubów CB-Radio - nie Internetowych tylko tych na optycznej. Mało zlotów. Nic się nie dzieje. Postaram się w moim rejonie coś z tym zrobić,czy się uda? Mówią , że nadzieja umiera ostatnia. Tymczasem 73! I mam nadzieję do usłyszenia w eterze.
26 Bravo Delta 003
|
|
|
161AT880 |
Dodany dnia 06.09.2014 12:50
|
tak to niestety jest, po moim klubie cb już ślad zaginął, jest nas dwóch w Warszawie którzy pod znakiem Warsaw Radio Club prowadzą łączności, niestety zostały tylko wspomnienia. Pamiętam czasy gdzie w Warszawie nie było miejsca na podstawowej 40-tce do rozmowy wieczorami, taki był tłok teraz tylko kilka kanałów zajętych. Na podstawie to 7 kanał Warszawski grupy WG i tu najwięcej stacji bazowych stacjonuje, następne kanały to 25 Legionowo 32 i 39 gdzie również kilku starszych zapaleńców cb radia przesiaduje ![]() |
|
|
Marraf |
Dodany dnia 09.10.2014 21:10
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Rafał Skąd: Peterborough/Zielona Góra Postów: 24 Data rejestracji: 06.09.2014 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 26BD821 |
JA swoja przygodę z Cb zaczynałem jako 16 letni smark. Praktycznie przez pierwszy rok sam nasłuch. Póxniej lokalne rozmowy itp w 97 przyszły pierwsze DX na AM i podstawowej 40 jakieś QSL z Francji i Włoch. Chwyciło i do 99 roku ostro szalałem ale już poza 40. pod koneic lat 99 na Cb zrobiło się tak gęsto że szok. Radio schowałem do szafy. Wyciagnąłem je w 2013. Już w UK. i pomału wracam do zabawy. Teraz planuje egzamin KF i jadya dalej, ale z 11m nie zrezygnuję. Chamstwo na 19 jest okropne. Powszechność Cb jest jednak zgubna. Za ilościa radyjek w eterze nie idzie jakość. Niestety. Pozdrawiam 73' 26BD821 161SC154 Rafal 26BD821
|
|
|
stanislaw56 |
Dodany dnia 10.10.2014 17:22
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Stanisław Skąd: Zduńska Wola Postów: 44 Data rejestracji: 10.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD879 |
Kolego Rafale, wygląda na to że jak zrobisz licencje, będziesz świadomym piratem ![]() |
|
|
przemek70 |
Dodany dnia 30.11.2014 22:00
|
Nowicjusz![]() ![]() Imię: Przemysław Skąd: Gdańsk QTH Locator: JO94GI Postów: 2 Data rejestracji: 30.11.2014 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD855 |
Tak to niestety jest panowie że za ilością i dostępnością idzie buractwo Dla większości jest to fotoradar a nie hobby. Jedyne co można zrobić to bawić się dobrze i wciągać innych do tej zabawy. |
|
|
jaro |
Dodany dnia 20.12.2014 17:44
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ej Skąd: och Postów: 158 Data rejestracji: 08.12.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD911 |
dziś byłem świadkiem jak kolega z bazówki Rybnik nie bedę wymieniał imienia ,dostrajali radyjko na kanale 19 z drugim kolegą ,mimo że zwracałem im uwagę że przeszkadzają nawet w sąsiednim mieście to tak ich to obchodziło [choby grochem o ściane ] tak że nawet doświadczeni radiowcy mają to w du.... 19 kanał dziękuję |
|
|
admin |
Dodany dnia 20.12.2014 18:00
|
Główny administrator![]() ![]() Imię: Marek Skąd: Chełm Postów: 119 Data rejestracji: 23.07.2013 |
Cytaj Wal śmiało ... po to jest też to forum aby tępić ciemnotę i buractwo, później taki zda egzamin na świadectwo operatora i znowu będziemy słuchać, że bydło to się wywodzi z pasma CB. |
|
|
Maciej 5279 |
Dodany dnia 31.08.2015 01:07
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Maciej Skąd: Poznań QTH Locator: JO82KK Postów: 10 Data rejestracji: 13.02.2015 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD834 |
Witam. Czytając odpowiedzi to i ja muszę coś tu napisać... CB-RADIO zostało wygryzione po przez telefony komórkowe a później po przez internet. Ja jako ratownik drogowy w latach 90-tych z inną grupką cb-stów założyliśmy stowarzyszenie kanału ratunkowego "SALVATOR" i pełniliśmy dyżury na kanale 9-tym całą dobę ktoś inny i zmiany były po 3-trzech godzinach a po między 3-6 tą rano to dyżur pełniła Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu za co im dziękujemy. Otrzymywaliśmy różne zgłoszenia i dość dużo.. ale z biegiem czasu kiedy weszły telefony komórkowe to już nie było tego sensu i zakończyliśmy działalność. Kolejna rzecz to kanał 19-ty... Moja stacja bazowa znajduje się w pobliżu autostrady A2 (obwodnica poznania) to nie kiedy wyłączam radio bo aż nie do zniesienia jak się odzywają "TRAKTORZYŚCI" ale zwracanie uwagi to i tak nic nie pomaga... Obecnie jeżdżę jako PILOT DROGOWY z gabarytami po kraju to muszę korzystać z kanału 19-tego. Sami nie jesteśmy w stanie doprowadzić do takiej kultury radiowej jak w latach 90-tych.... bo nas jest już za mało.. Szkoda że te czasy już nie wrócą... Pozdrawiam 73 Na CB-RADIU od 1991 roku.
Antena SIRIO GPE-27 Radio PRESIDENT LINCOLN 161BD834 - Maciej Poznań |
|
|
zbyszek1978 |
Dodany dnia 01.09.2015 20:38
|
Nowicjusz![]() ![]() Imię: Zbigniew Skąd: Dąbrowa Górnicza QTH Locator: JO90OH Postów: 8 Data rejestracji: 17.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD486 |
NIE PILOT DROGOWY !! ![]() |
|
|
deerski |
Dodany dnia 23.02.2016 11:00
|
Nowicjusz![]() ![]() Imię: Tomasz Skąd: Grodzisk Mazowiecki Postów: 4 Data rejestracji: 18.02.2016 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD750 |
Z ,,łaciną" walczę spokojem, nie ma sensu obrzucać błotem delikwenta.Oczywiście nie zawsze działa, wtedy po prosto wyłączam na kilka minut radio...Kiedy jadę z dziećmi, używam długiego kabelka do pojedynczej słuchawki wkładanej za ucho.Nie jest to może zbyt wygodne, ale milusińscy nie słyszą bluzgów w z eteru. Kiedyś wracałem z nocnego wyjazdu i usłyszałem w swojej okolicy gościa, który szukał pewnej małej uliczki(trudno znaleźć do niej dojazd). Ponieważ co drugie słowo było na k.. poprosiłem go żeby przestał bluzgać, to go podprowadzę, nic z tego! Gość dalej swoje, no to powiedziałem mu, że ja już dojechałem do domu i życzę mu dobrej nocy, bez odbioru. I przekręciłem gałkę.. |
|
|
Power Mike |
Dodany dnia 02.08.2016 12:46
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Mike Skąd: Poznań QTH Locator: JO82LJ Postów: 33 Data rejestracji: 01.08.2016 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD725 |
Niestety , czytając wypowiedzi , nawet te najstarsze jeszcze z kilku lat wcześniej , widzę że na dzień dzisiejszy ,się nic nie zmieniło. Tak jest w całym kraju. Pozostaje jedynie walczyć z wiatrakami, albo dać sobie spokój. Większość z tych "ludzi" bluzga ,na co dzień i tak samo mówią przez radio, więc jak ich upomnisz , to i tak nie pojmują o co chodzi, oni inaczej nie umieją inaczej mówić. Z racji tego że radia używają głównie kierowcy TIR-ów, nie ujmując nikomu, to nie należy od nich dużo wymagać w kwestii językowej, a radia używają przeważnie nie jako hobby tylko narzędzia do pracy. I nie ma się co dziwić, w końcu po to ono jest. Ja ,jeżeli słyszę ,że ktoś sypie na 19 epitety, zwracam mu raz uwagę, jeśli jest normalny, to zrozumie, a jeśli debil to dłuższe tłumaczenie i tak nic nie da, wręcz jest jeszcze gorzej , więc po prostu z debilami nie rozmawiam. Tak czy inaczej jestem za tym,aby takich "użytkowników" radia jednak informować ,że źle robią , właśnie przez radio ,bo w końcu ta informacja idzie w eter, jeżeli będzie się powtarzać to może zadziała. To samo dotyczy 9 i 28,wiadomo że tam już prawie nic się nie dzieje, ale niech może zostanie jakaś tradycja CB (9 i 28),a może też się to w końcu kiedyś przydać? Tak więc informować przez CB ,ale bez przesady. Kartki załączane do sprzedawanych zestawów to może i dobry pomysł, ale po pierwsze , kto by miał to robić? Producent i sprzedawca nie jest tym zainteresowany, to tylko dodatkowy koszt i robota, a jak już nawet by była to czy taki delikwent ją przeczyta? Oni nie czytają nawet instrukcji a co dopiero coś więcej. Są też tacy, którzy nie potrafią powiedzieć z jakiego radia nadają... Ręce opadają... pozdrawiam zatem wytrwałych , do usłyszenia na 19 w Poznaniu 73 ! |
|
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |